Auton vuokraaminen ulkomailla

Autolla matkustamisessa on oma viehätyksensä verrattuna esimerkiksi junaan tai lentokoneeseen, jossa maisemia on hieman vaikeampi pysähtyä ihastelemaan kun taas autolla voit itse päättää missä ja milloin on tauon paikka. Vuokraamalla auton pystyy samaan lomaan yhdistämään helposti myös useamman kohteen, sillä etenkin Euroopassa välimatkat kaupunkien välillä ovat suhteellisen lyhyitä ja kaupungista toiseen vaihtaminen on erittäin yksinkertaista.

Avoin tie ulkomailla

Muistilista auton vuokraamiseen ulkomailla

Vaikka tänä päivänä auton vuokraaminen onnistuu helposti verkosta, on muutamaan asiaan hyvä kiinnittää huomiota jo varausta tehdessä, kuin itse paikan päällä.

On myös aina hyvä muistaa, että vuokraamot eivät saa kovin suurta katetta itse autojen vuokraamisesta. Katteet otetaan lisäpalveluista mitä jokainen vuokraamo yrittää aggressiivisesti sinulle myydä auton lisäksi.

1. Kuka ajaa autoa?

Ennen kaupoille lähtemistä on hyvä miettiä kuka autoa tulee ajamaan. Useammasta kuskista suurin osa vuokraamoista veloittaa lisämaksun. Lisäksi monet autovuokraamot veloittavat myös lisämaksun nuorilta kuljettajilta. Nuoreksi kuljettajaksi lasketaan useimmissa tapauksissa alle 25-vuotiaat.

2. Tiedä keneltä vuokraat auton

Auto on mahdollista vuokrata suoraan vuokraamosta tai välittäjän kautta. Välittäjällä tarkoitetaan toimijaa, joka ei itse vuokraa autoa. Näin ollen välittäjä voi olla esimerkiksi jokin seuraavista.

  • Matkanjärjestäjä / matkatoimisto
  • Vuokra-auton hakukone verkossa

Välittäjän kautta vuokratessa on hyvä muistaa, että välittäjän tarjoamat lisäpalvelut ovat useimmiten välittäjän omia palveluita, eivät autovuokraamon. Oma suositukseni välittäjän sivuilta autoa vuokratessa on jättää kaikki lisäpalvelut ostamatta. Miksi? Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa vuokraat auton sivuston X kautta ja ostat palvelun “ei omavastuuta”. Kun pääset vuokraamoon, he eivät tästä palvelusta ole kuulleetkaan, mutta tarjoavat omaa vastaavaa palvelua. Mikäli et osta vuokraamon omaa palvelua, veloitetaan tililtäsi useimmiten noin tuhannen euron suuruinen varaus omavastuuna. Jos luet välittäjän myymän palvelun pienen präntin, huomaat että heidän palvelunsa ei varsinaisesti estä omavastuuta, mutta välittäjä maksaa vahingon tapahtuessa sinulle ja sinä maksat vuokraamolle. Se haluaako tähän sitten yhdistää näin monta osapuolta on jokaisen oma asia, mutta itse suosittelen nämä välittäjien tarjoamat lisäpalvelut jättämään pois. Ne ovat edullisia verkossa, mutta halpaan hintaan on selityksensä.

Joka kerta on hyvä varmistaa mitä vuokrauksen hinta pitää sisällään. Autovuokraamoiden hinnat eivät välttämättä ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. Välillä nopealla vilkaisulla kalliimpi vaihtoehto voi pienen tutustumisen jälkeen olla edullisempi vaihtoehto.

3. Muistettavaa autoa noutaessa

Useimmissa tapauksissa auto noudetaan lentokentältä. Ennen kuin vuokraamo antaa auton sinulle, tulee sinun esittää voimassa oleva ajokortti ja passi. Lisäksi luottokortilta veloitetaan omavastuun suuruinen summa, joka vaihtelee vuokraamosta riippuen muutamasta satasesta yli tuhanteen euroon. Ostamalla autolle vakuutuksen vältyt tältä varaukselta, mutta näille palveluille tulee usein melko paljon hintaa. Monet luottokorttiyhtiöt vakuuttavat jo asiakkaansa mahdolliset vuokra-autot ulkomailla, joten on hyvä selvittää mitä vakuutuksia sinulla on jo olemassa. Suurin osa maailmalla vuokratuista autoista on vakuutettu useaan kertaan ilman, että auton vuokrannut edes tiesi tästä.

Auton kunto on myös hyvä tarkistaa itse ja napata vaikka muutama valokuva. Näin ollen sinulla on jotain todisteita itsellä mahdollisia epäselvyyksiä silmällä pitäen. Kannattaa myös tarkistaa, että auton bensatankki on täynnä.

4. Vuokra-auton palauttaminen

Vuokra-auto tulee palauttaa usein samaan paikkaan mistä se on noudettu. Useimmiten auto kannattaa palauttaa tankki täynnä, sillä tankkaamisesta veloitetaan lisämaksu. Mikäli kukaan ei tee mitään tarkistusta autolle ennen luovutusta, voi muutaman kuvan nappaaminen olla taas järkevää. Toki jos menit ostamaan lisäpalveluna täyden omavastuun eikä sinulta näin ollen otettu varausta kortilta, ei sillä ole mitään väliä missä kunnossa auton palautat takaisin.