Mielenkiintoinen Myanmar (Burma)

Myanmar, joka ennen kulki nimellä Burma, on ollut pitkään suljettuna ulkopuolisilta mutta joitain vuosia sitten avasi ovensa turisteille ja onkin tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista kohteista Aasiassa. Myanmar oli pitkään sotilasjuntan alaisena eikä kehitystä juurikaan näinä vuosina tapahtunut. Näin ollen matka Myanmariin on hieman kuin aikamatka takaisin menneisyyteen.

Useimmiten Myanmariin matkustava lentää Yangoniin ja jatkaa siitä matkaa Baganiin, Mandalayhin tai Inle Lakelle. Nämä ovat Myanmarin suosituimmat kohteet. Omalle reissulla vietimme kolme päivää Yangonissa ja kolme päivää Baganissa. Näin ollen koko matkan kesto oli alle viikko, mikä oli näiden kahden kaupungin kokemiseen riittävä aika.

Lohikäärme vene Yangonissa

Turvallisuus

Tätä kirjoittaessa ja myös matkamme aikana Myanmarissa oli mitä ilmeisemmin meneillään etninen puhdistus. Maan turismiin tällä on ollut negatiivinen vaikutus joskaan meneillään oleva tilanne ei juuri näy paikan päällä, ainakaan kohteissa joissa me vierailimme. Moraalisista syistä matkustamisen Myanmariin voi toki kyseenalaistaa, mutta moraalisista syistä voisi monen muunkin länsimaalaisen harjoittaman asian jättää väliin.

Vaikka näkymät paikka paikoin näyttävätkin ydintuhon jälkeisiltä, vaikuttaa Myanmar suhteellisen turvalliselta kohteelta matkustaa.

Yle: Myanmarissa käynnissä uskonnollinen puhdistus

Valuutta

Myanmarin rahayksikkö on Kyat, jota tänä päivänä saa helposti suoraan pankkiautomaatista. Varasimme mukaan reissuun myös jonkin verran dollareita (US), jotka käyvät niin ikään maksuvälineenä. Suomalaisilla korteilla ei tosin ollut mitään ongelmaa nostaa rahaa automaateista. Pankkiautomaatit tosin ovat melkoisen tuore asia Myanmarin katukuvassa, sillä joitain vuosia sitten niitä ei ollut juuri ollenkaan.

Yangon

Yangon on Myanmarin entinen pääkaupunki ja edelleen väkiluvultaan vilkkain kaupunki. Myanmarin nykyinen pääkaupunki Naypyidaw on lähestulkoon autio kaupunki ja asutettu lähinnä valtion virkamiesten voimin. Pääkaupungin siirtäminen oli armeijan päätös.

Valtava Buddha patsas Yangonissa

Kävellessä kaupungilla ainakin ensimmäisenä päivänä itselle tuli hieman huonovointinen olo. Kaupunki vaikuttaa suhteellisen saastuneelta ja ilmanlaatu tuntuu melko huonolta. Asiaa ei auta se, että katukeittiöt polttelevat hiiltä siellä sun täällä.

Bagan

Bagan on Myanmarin varmasti kuvatuin matkakohde ja onkin varsin näyttävä paikka lukuisine temppeleineen (yli 2000). Muutama päivä kuitenkin ainakin riitti itselle. Hauskin tapa liikkua nähtävyydestä toiseen on vuokrata sähköllä toimiva skootteri, jonka kyydissä huristelee kätevästi nähtävyydestä toiseen aavikon keskellä.

Yksi useista Baganin temppeleistä

Miten päästä Baganiin?

Baganiin pääsee helpoiten ja nopeiten lentämällä. Yangonista Baganiin lentää useita paikallisia yhtiöitä, jotka operoivat muutaman lentokoneen voimin. Lentoliikenteen turvallisuus tuskin täyttää EU standardeja, mutta ainakin me selvisimme hengissä molemmista lennoista. Lentämisestä tosin joutui maksamaan melko suolaisen hinnan, 130 USD / henkilö yhteen suuntaan eli yhteensä 260 USD edes takaisin. Lentolipun varasimme hotellin vastaanoton kautta, mutta lippuja myyvät myös paikalliset matkatoimistot.

Kuuleman mukaan Baganiin pääsee Yangonista myös junalla. Juna-asema tosin näytti siltä, että sieltä ei ole kulkenut junia useisiin vuosiin. Emme myöskään sattuneet näkemään raiteilla yhtään junaa missään vaiheessa, vaikka hotellimme oli suhteellisen lähellä pääasemaa. Junalla matkustamisessa varmasti parhaana puolena on se, että maisemista pääsee nauttimaan kaikista parhaiten.

Autiot junanraiteet Yangonissa

Lentokoneen ja junan lisäksi Yangonista Baganiin pääsee myös bussilla. Muutamia kymppejä maksava VIP bussi näyttikin erittäin hyvältä vaihtoehdolta päästä perille Baganiin. Koska bussi liikennöi yön aikana, säästä näin ollen myös majoituksessa. Mitään omakohtaisia kokemuksia tästäkään kulkuneuvosta ei tosin ole tarjota.

Lisää vinkkejä Myanmariin