Säästäminen kannattaa aloittaa jo tänään

Säästäminen esimerkiksi lomamatkaa varten on helppoa, kuin asiaan jaksaa vain hieman paneutua. Koska matkustaminen on nykyisin paljon edullisempaa kuin ennen, onkin aika useimmiten se suurin syy siihen, että matkalle ei päästä lähtemään. Halpoja lentoja löytää niin Eurooppaan, kuin Euroopan ulkopuolelle.

Säästäminen ei vaadi suuria uhrauksia omaan, päivittäiseen elämään. Ylipäätänsä säästäminen on suositeltavaa, eikä mitään ennalta määriteltyä säästämisen kohdetta ole tarvetta olla etukäteen tiedossa. Rahaa on nimittäin hyvä pitää muutenkin sivussa, ihan vain vaikka pahan päivän varalle, vaikka mitään ulkomaan matkaa ei olisikaan tiedossa.

Sitoudu säästämään

Suurin osa epäonnistuu säästämisessä sen takia, että ei sitoudu siihen kunnolla. Rahoja siirretään edes takaisin säästöistä käyttötilille, eikä säästöt näin ollen ikinä pääse kunnolla kasvamaan. Summa pitää valita sen mukaan, että siinä pystyy pysymään. Aloita säästäminen pienellä summalla ja pyri kasvattamaan sitä ajan kuluessa.

Säästämisen suunnittelu

Säästäminen kannattaa ainakin suurpiirteisesti miettiä pidemmälle aikavälille, vaikka sinulla ei olisikaan mitään varsinaista säästämisen kohdetta määritelty etukäteen. Voit myös miettiä, pystytkö mahdollisesti tienaamaan lisää ottamalla vastaan erilaisia lisätöitä. Lukaise vaikka vinkit blogista, miten aloittaa tienaamaan rahaa netissä.

Tavoitteet säästämiselle

Pyri miettimään myös minkälaista tuottoa haluaisit saada säästöillesi. Rahaa ei kannata jättää tilille tai patjan alle lepäämään, se kannattaa laittaa töihin. Passiivisella sijoittamisella saat säästöillesi tasaista tuottoa pienellä vaivalla.

Mihin sijoittaa?

Pankkien omat rahastot sekä muut, säästötilit, määräaikaistilit yms. Kannattaa unohtaa suosiolla. Näissä hallinnointipalkkiot ovat useimmiten suuria, ja nakertava mahdollisia tuottoja vuosi toisensa jälkeen. Näin ollen pankki onkin näissä tuotteissa useimmiten se ainoa hyötyvä osapuoli. Osakkeisiin suoraan sijoittaminen taas vaatii asiaan hieman enemmän perehtymistä, sekä suuremman alkupääoman ja paremman riskinsietokyvyn.

ETF – Pörssinoteerattu rahasto

ETF (Exchange Traded Fund) on tuote, jota pankit eivät erityisesti asiakkailleen mainosta, sillä aktiivisesti hoidetut rahastot tuottavat pankille paremmin. ETF:n ostamisesta ja myymisestä koituu samanlaisia kaupankäyntikuluja kuin osakkeidenkin kanssa kaupankäynnistä. Nordnet, mitä itse myös käytän kaupankäyntiin, tarjoaa mahdollisuuden ETF-kuukausisäästämiseen ilman välityspalkkioita. ETF-rahastoilla on kuitenkin yksi kulu, mitä tavallisilla osakkeilla ei ole, hallinnointipalkkio. Tämä on kuitenkin pieni hinta siitä, että saat itsellesi yhdellä arvopaperilla hajautetun salkun ja marginaalinen hinta verrattuna pankkien tarjoamiin, aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin.

Lue lisää