Kuusi vinkkiä Kolumbiaan matkustavalle

Latinalaisessa Amerikassa sijaitseva Kolumbia on nostanut suosiota matkaajien keskuudessa viime vuosina ja maahan on nykyään suhteellisen helppoa päästä Euroopastakin. Useat lentoyhtiöt ovat ottaneet Kolumbian uudeksi kohteeksi, ja olihan Kolumbian Medellinin kaupunki ehdolla vuoden 2016 travel awardseissa. Kolumbian pääkaupunkiin, Bogotaan, on yhteys ainakin seuraavilla eurooppalaisilla yhtiöillä:

  • KLM, Amsterdam
  • Lufthansa, Frankfurt
  • Air France, Pariisi

Lisäksi lentoja on saatavilla myös muiltakin yhtiöiltä, mutta ohessa esitetyt ovat varmasti suomalaisille ne tunnetuimmat. Kolumbian oma lentoyhtiöllä, Aviancalla, on myös yhteys Eurooppaan. Avianca liikennöi välillä Bogota – Heathrow.

Maisemaa Kolumbiasta

6 vinkkiä Kolombiaan matkustavalle

1. Opettele Espanjan kieli alkeistasolle

Englannin kielen taito Kolumbiassa on suhteellisen huono, joten ainakin Espanjan alkeet on hyvä hallita mikäli maahan miettii matkustamista. Edes Bogotan lentokentällä, joka on Kolumbian päälentokenttä, ei juuri puhuta Englantia. Mikäli apua kentällä tarvitsee, niin onkin ehkä viisainta etsiä koneen miehistön jäseniä, jotka puhuvat aina Englantia hyvin riippumatta mitä lentoyhtiötä he edustavat. Muutaman kuukauden intensiivinen harjoittelu ennen matkaa onkin suotavaa, sillä perusteiden edes joten kuten hallitseminen helpottaa elämää huomattavasti.

2. Colombia ei Columbia

Kolumbian oikea nimi on Colombia, ja paikan päällä maan kutsuminen Columbiaksi saattaa aiheuttaa hieman närää paikallisten keskuudessa. Suurin osa ihmisistä tämän varmasti osaa ottaa kuitenkin huumorilla, mutta on kuitenkin kohteliasta vieraassa maassa tietää maan oikea nimi.

3. Käytä maalaisjärkeä liikkuessa

Vaikka tilanne Kolumbiassa on 1990-lukuun verrattuna rauhoittunut, on se silti melko rauhaton paikka verrattuna Suomeen. Suurin osa ihmisten kidnappauksista tapahtuu Kolumbiassa, joten kannattaa hieman käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä miten, milloin ja missä liikkuu. Pelon takia matkaa ei tarvitse alkaa peruuttamaan, sillä Kolumbia on kokemisen arvoinen, mutta järjen tarkempi käyttö on sallittua.

4. Maa on edelleen sodassa

Vaikka monelle suomalaiselle tai eurooppalaiselle sekä muulle, Kolumbian ulkopuolella asuvalle, näyttäisi siltä, että sota huumeita vastaan on jo ohi, ei tämä kuitenkaan pidä paikkaansa. Maassa oltiin jo lähellä sovintoa vuoden 2017 aikana, mutta kansa päätti kuitenkin jatkaa sotaa huumeita vastaan.
Viime aikoina Kolumbiaa käsitteleviä TV-ohjelmia ja dokumenttejä on ilmestynyt paljon, mutta näiden puheeksi ottamista paikallisten kesken kannattaa miettiä kaksi kertaa. Jo 1991 alkanut sota on koskettanut monia hyvinkin läheltä, minkä johdosta puheenaihe voi olla hyvinkin arka ja epämieluisa. Jotkin alueet, lähinnä sademetsän viidakot, ovat edelleen pääosin huumekartellien hallussa.

5. Bogota ei ainoa kohde

Maan pääkaupunki Bogota, on massiivinen kaupunki jossa asuu useita miljoonia ihmisiä. Ruuhkaa ja vilskettä siis riittää liiaksikin asti. Bogota ei kuitenkaan ole missään tapauksessa ainoa, eikä paraskaan kohde Kolumbiaan matkustavalle. San Andres niminen saari tarjoaa mahdollisuuden rentoutua arjesta, Medellin on moderni pääkaupunki, Cartagenan rannikolta löytyy silmänruokaa yms.  Kannattaa miettiä hieman etukäteen mitä matkalta haluaa ja ehkä jopa harkita Bogotan jättämistä väliin kokonaan, sillä ainakin ei Bogotassa asuvien sekä myös joidenkin siellä asuvien mielestä tämä ei tarkoita sitä, että menettäisit jotain ainutlaatuista.

6. Suomalainen ei tarvitse viisumia

Viimeisenä ehkä se mukavin asia Kolumbiaan matkustavalle. Mitään erillisiä valmisteluja ennen matkaa ei vaadita, sillä suomalainen pääsee matkustamaan Kolumbiaan ilman mitään viisumia. Maahan saapuessa tulee täyttää lomake, jossa kysytään muutama yleinen kysymys matkustamisen syistä, eli millä asioilla maahan tule ja mikä on osoite paikan päällä. Tämä lomake jaetaan jo koneessa, joten kynä on hyvä varata mukaan matkalle. Näin ollen pystyt täyttämään lappusen jo lennon aikana valmiiksi.

Parque Del Cafe Colombia