Kaupunkilomat – Missä viettää kaupunkiloma

Kaupunkiloma on oiva tapa tutustua uuteen kaupunkiin ja hakea hieman irtiottoa arjesta. Kaupunkiloma voi kestoltaan on lyhyt viikonloppuloma tai vaihtoehtoisesti pidempi, viikon tai jopa kahden mittainen ulkomaanmatka. Useimmiten kaupunkilomat ovat kuitenkin kestoltaan melko lyhyitä. Ainakin jos pysytään Euroopan sisällä.

Kaupunkiloma Eurooppa

Suomalaiselle matkustajalle on tänä päivänä useita vaihtoehtoja minne lentää suoralla lennolla. Lyhyen, viikonlopun tai pidennetyn viikonlopun mittaisen, kaupunkiloman pitää mieluummin jossain lähellä, Euroopan rajojen sisällä.

Euroopasta löytyy monta mielenkiintoista matkakohdetta viikonloppuista kaupunkilomaa varten, joten valinnanvaraa löytyy. Useimmiten matkan määränpää kuitenkin määräytyy monella sen perusteella, miten paljon sinne maksaa matkustaa. Tässä Ulkomailla.fi -sivun poiminnat parhaista kaupunkilomakohteista Euroopassa:

  1. Barcelona, Espanja – Barcelona on kohde, jossa yhdistyy sekä ranta-, että kaupunkiloma. Helsingistä Barceloonaan edullisin vaihtoehto lienee Norwegian, mutta myös Finnair liikennöi kyseistä väliä.
  2. Berliini, Saksa – Berliini on kaupunki täynnä omalaatuista kulttuuria ja Berliiniin pääsee Suomesta erittäin edullisesti, kiitos EasyJetin, joka on aloittanut operoimaan Helsinki – Berliini väliä. Berliinin kulttuuri on kuitenkin hieman erilaista verrattuna muihin, selkeisiin suosikki kaupunkiloma kohteisiin.
  3. Praha, Tsekki – Prahaan lentää nopeasti Finnairin siivillä. Lipulle tulee helposti hintaa enemmän kuin Berliinin mentäessä, mutta Praha on toisaalta hintatasoltaan Berliiniä hieman edullisempi kohde. Kaupunki on ollut erityisesti suosittu paikka polttarien ja muiden, mies vetoisten viikonloppujen kohteena.

Toki Euroopasta, kuin sen ulkopuoleltakin, löytyy monia muita mielenkiintoisia kohteita. On kuitenkin pidettävä mielessä, että suositut turistikohteet ovat myös usein melko hintavia. Lontoo, Pariisi ja Rooma ovat kaikki esimerkiksi rikkaita kohteita ja tehtävää toki riittää. Matkustaminen, majoitus ja yleinen hintataso näissä kohteissa kuitenkin korkea. Euroopan ulkopuolelle lentäminen taas vie aikaa ja näin ollen kaupunkilomaan tulee tällöin varata enemmän aikaa kuin viikonloppu.

Suomalaisten suosituimmat kaupunkiloma kohteet 2017

Iltalehden julkaiseman artikkelin mukaan, kolme suosituinta kaupunkiloma -kohdetta vuonna 2017 Lontoo, Barcelona ja Berliini. Suosituimpana matkakohteena oli Malaga, joka ei ole varsinaisesti kaupunkikohde vaan rantalomakohde. Iltalehden ottama data on kuitenkin peräisin vain Momondo nimisessä palvelussa vuonna 2017 tehdyistä hauista, joten mitään koko Suomen kattavaa tietoa ei kyseinen artikkeli anna.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten suosituimmat matkohteet ulkomailla vietetyn majoituksen perusteella ovat Viro, Espanja ja Ruotsi. Tilastokeskus ei kuitenkaan sen tarkemmin avaa, mistä kaupungeista on kysymys. Tilastokeskuksen mukaan Välimerelle matkustaminen on myös lisääntynyt suomalaisten keskuudessa ja kohteet kuten Malta, ovat nostaneet suosiotaan.

Miten varata kaupunkiloma Euroopassa

Helpoin tapa varata matka on käyttää matkatoimistoa ja varata valmis pakettimatka johonkin edellä mainittuun tai muuhun kohteeseen. Kaupunkilomasta saa kuitenkin enemmän irti, kuin vaivautuu itse suunnittelemaan mitä haluaa tehdä. Ja näin myös suurin osa suomalaisista Nordic Travel Studyn mukaan tekeekin. Näin ollen esimerkiksi majoituksen voi varata läheltä niitä aktiviteetteja, jotka haluaa kaupunkiloman aikana toteuttaa.

1. Varaa lennot

Majoitus on aina helppo varata jälkikäteen. Hoida ensin lennot kohteeseen ja mieti majoitusta sen jälkeen. Majoituksen saa aina järjestettyä.

Varaa lennot – Momondo

2. Mieti mitä haluat tehdä kaupunkilomalla

Suunnittele jo etukäteen mitä haluat tehdä kohteessa. Tee tarvittaessa varaukset, jotta varmasti pääset toteuttamaan kaiken.

Hae ideoita – Tripadvisor

3. Varaa majoitus

Kuin olet hankkinut lennot ja suunnitellut mitä haluat kaupunkilomalla tehdä, on aika varata majoitus. Nyt tiedät jo missä tulet viettämään ainakin osan kaupunkiloma ajasta. Näin ollen voit miettiä majoituksen läheltä aktiviteetteja.

Varaa hotelli – Booking.com
Varaa asunto – AirBnB

Miksi kaupunkiloma?

Vaikka rantalomalla on mukava ottaa rennosti olut kourassa rantatuolissa, ei sitä jaksa koko aikaa tehdä. On mukava jos lomalla on jotain ajanvietettä. Suurkaupungit tarjoavat runsaasti nähtävää ja koettavaa. Eikä kaupunkilomalla tarvitse välttämättä välittää siitä, jos kroppa ei ole rantakunnossa. Kaupunkilomalla voit polttaa kaloreita kävelemällä ympäri kaupunkia! Rantalomakuntoon pääsemisessä auttaa painoindeksilaskuri, painoindeksilaskurin avulla saat suuntaa siitä oletko alipainoinen, normaalipainoinen vai ylipainoinen.