Millainen on Maltan hintataso?

Suomalaiselle lähes jokainen ulkomaan kohde on verrattain edullinen verrattuna kotimaahan, vaikka tietenkin poikkeuksiakin on olemassa. Näin ollen Malta hintataso vs Suomi hintataso taisto kääntyykin hieman Maltan kannalle, mutta on asioita, jotka ovat Suomessa Maltaa halvempia.

Malta suomalainen matkaopas.

Mikä on Maltalla edullista?

Palvelut

Suurin osa palveluista, kuten esimerkiksi parturi, on Maltalla Suomea edullisempi. Maltalla on itseasiassa erittäin vaikea löytää parturia, jossa hiusten leikkaaminen maksaisi miehillä edes lähelle 20 euroa. Suomessa vastaavasti on miltei mahdotonta löytää parturia, jossa tukan leikkauttaa alle 20 eurolla. Halvimmillaan Maltalla parturista maksaa 6 euroa. Yleisesti miesten tukan leikkuun hinta on 10-15 euroa. Myös naisten kampaamopalvelut, sekä muut palvelut (hieronta, spa yms.), ovat Maltalla Suomen hintoja edullisempia.

Ruoka – Ruokakaupat ja muut marketit

Ruokakaupassa asiointi Maltalla on Suomea edullisempaa. Lidl lienee sekä edullisin ruokakauppa Suomessa, että Maltalla, mutta Maltalla hinnat ovat edullisemmat. Suurimmaksi osaksi valikoima Lidlissä on sama, mutta muutamia poikkeuksia on olemassa. Esimerkiksi kaurahiutaleita ei Maltan Lidlissä ole vielä omalla kohdalle sattunut, eikä ruisleipää myöskään löydy.

Ylemmän luokan ruokakaupat ovat myös edullisempia verrattuna Suomen vastaaviin ruokakauppoihin. Jos Stockmannin Herkulle haetaan korviketta, päädytään varmasti Greens nimiseen ruokakauppaan ostoksille. Tämä moderni marketti sisältää erittäin paljon Stockmannin Herkkua vastaavan kokemuksen, mutta huomattavasti edullisemmilla hinnoilla. Lisäksi Spinola Bayhin (St Julians) hiljattain avattu uusi Park Towers supermarketti palvelee niin ikään laatutietoisempia asiakkaita.

Juomat – alkoholi ja muut virvoitusjuomat

Virvoitusjuomat liikkuvat hyvin pitkälti samoissa hinnoissa, mutta alkoholi Maltalla on huomattavasti edullisempaa. Oluiden suhteen valikoima on kuitenkin melko suppea verrattuna Suomeen, missä pienpanimoiden oluet ovat tällä hetkellä kovassa huudossa. Ja tietenkin sekä viiniä, että muita alkoholijuomia miedoista väkeviin voi ostaa Maltalla suoraan jokaisesta alkoholia myyvästä marketista.

Ravintolat – ulkona syöminen ja juominen

Ulkona syöminen ja juominen on Maltalla miltei puolet Suomen hinnoista. Tuopin hinta vaihtelee toki paikasta riippuen, mutta useimmiten se pyörii 3 euron paikkeilla. Tämän johdosta Malta onkin baareissa usein viihtyvien opiskelijoiden suosiossa. Opiskelijoilla on lisäksi alennuksia tietyissä paikoissa. Prikallisen shotteja tosin tilaa halvalla kovissa juottoloissa ilman mitään alennuksiakin.

Piirun verran tasokkaampi, tai ainakin sivistyneempi, ilta sujuu myös edullisesti. Viinipullon pöytään tilaa 10 – 20 eurolla eikä ruuastakaan joudu itseään kipeäksi maksamaan. Pääruoka ravintolassa maksaa alkaen 10 euroa. Tämäkin on tosin joissain paikoissa liikaa, sillä ruuan laatu Maltalla vaihtelee ravintoloissa melkoisen paljon ja on joissain paikoissa suoraan sanottuna surkeaa. Kannattaa siis hieman etukäteen tutustua tarjontaan. Lähes jokaisesta Maltan ”kaupungista” kuitenkin löytyy omat hyvät paikkansa.

Tasokkaimmissa paikoissa juomalle tai  cocktailille tulee toki enemmän hintaa, mutta siltikin hinnat pysyvät edullisina verrattuina Suomen hintoihin vastaavissa paikoissa. Hintataso paremmissakin paikoissa pysyy alta 10 euron / juoma. Ruuankin hinta pysyy suhteellisen maltillisena paikkaan katsomatta.

Muutamia suosituksia ravintoloista Maltalla:

  • La Capanna, Marsaxlokk
  • Taproom, Valletta
  • Aaron’s Kitchen, Valletta
  • Little Argentina, Sliema
  • Al Solito Posto, Sliema
  • Meet Argentinian Steakhouse, St Julians

Muutamia suosituksia cocktail paikoista Maltalla:

  • Thirsty Barber, St Julians
  • Taproom, Valletta
  • Gin Bar, Valletta

Liikenne – julkinen liikenne ja taksit

Maltalla liikkuminen on verrattain edullista, joskin välillä tosin epämiellyttävää. Tämä johtuu siitä, että julkinen liikenne, kuten muukin liikenne Maltalla, on suhteellisen hidasta. Bussilla liikkuminen on kuitenkin halpaa, etenkin jos bussikortin on ostanut jo etukäteen. Tällöin matkalipulle kertyy hintaa vaivaiset 0,75€.

Entäpä taksilla kulkeminen?

Taksilla matkustavan kannattaa vältellä valkoisia takseja viimeiseen asti. Valkoisten taksien hinnat kun vaihtelevat sen mukaan, mitä kuljettaja milloinkin päättää ilmoittaa. Onneksi Maltalla on myös useita muita taksi yrityksiä, joten taksilla kulkemista voi jatkaa. Virolainen vastine Uberille, Taxify, rantautui saarelle jokin aika sitten ja on nopeasti saavuttanut suuren suosion. Applikaatio toimii samalla tavalla kuin Uber, mutta kaikilla kuljettajilla tulee olla voimassa oleva taksilupa.

Lue lisää liikenteestä Maltalla

Mikä on Maltalla on kallista

Vaikka suurimmaksi osaksi Malta on Suomea edullisempi paikka asua, on olemassa asioita, jotka ovat Maltalla huomattavasti kalliimpi kuin Suomessa.

Mobiilidata

Suomessa mobiilidata on erittäin edullista siihen verrattuna, mitä siitä joutuu muualla maailmassa maksamaan. Lisäksi Suomessa mobiilidata on useimmiten vielä rajoittamaton. Maltalla rajoittamattomasta datasta saa vain haaveilla, sillä sitä ei yksinkertaisesti ole saatavilla. Verrattuna kalleimpiin maihin, mobiilidata pysyy kuitenkin vielä joskin siedettävänä. 10GB mobiilidataa maksaa Vodafonella 25 euroa.

Elektroniikka

Elektroniikka Maltalla maksaa enemmän kuin Suomessa. Erityisesti Applen tuotteet ovat aivan uskomattoman kalliita verrattuna Suomen hintatasoon. Maltan vastine Verkkokauppa.com:lle lienee Scan Malta, jonka sivuilta voi itse käydä toteamassa hintojen tason.

Sähkö ja vesi

Sekä sähkö, että vesi on kallista Maltalla verrattuna Suomeen. Turistina Maltalla vieraileva ei tästä välttämättä suoraan kärsi, mutta pysyvästi Maltalle asumaan muuttava tulee yllättymään ensimmäisen sähkölaskun saatuaan. Myös vesi on Maltalla kallista verrattuna Suomeen, eikä hanasta suoraan tulevaa vettä ole suositeltavaa juoda. Mikäli haluaa välttyä jatkuvalta veden kantamiselta, kannattaa hankkia filtteri tai tilata vesi toimitettuna suoraan verkosta.