Millainen on Maltan hintataso?

Suomalaiselle lähes jokainen ulkomaan kohde on verrattain edullinen verrattuna kotimaahan, vaikka tietenkin poikkeuksiakin on olemassa. Näin ollen Malta hintataso vs Suomi hintataso taisto kääntyykin Maltan kannalle, mutta on asioita, jotka ovat Suomessa Maltaa halvempia.

Malta suomalainen matkaopas.

Toki huomioitavaa on, että Maltalla on myös Suomea matalampi palkkataso. Mutta toisaalta myös verotus on Maltalla kevyempi. Suurin osa Maltan suomalaisista työskentelee pelialalla missä palkat ovat huomattavasti Maltan keskiarvoa korkeampi. Nettikasinot, jotka vastaanottavat suomalaisia pelaajia tarvitsevat luonnollisesti suomalaisia työntekijöitä. Ja tämä edellyttää korkeampien palkkojen maksamista.

Mikä on Maltalla edullista?

Palvelut

Suurin osa palveluista, kuten esimerkiksi parturi, on Maltalla Suomea edullisempi. Maltalla on itseasiassa erittäin vaikea löytää parturia, jossa hiusten leikkaaminen maksaisi miehillä edes lähelle 20 euroa. Suomessa vastaavasti on miltei mahdotonta löytää parturia, jossa tukan leikkauttaa alle 20 eurolla. Halvimmillaan Maltalla parturista maksaa 6 euroa. Yleisesti miesten tukan leikkuun hinta on 10-15 euroa. Myös naisten kampaamopalvelut, sekä muut palvelut (hieronta, spa yms.), ovat Maltalla Suomen hintoja edullisempia.

Ruoka – Ruokakaupat ja muut marketit

Ruokakaupassa asiointi Maltalla on Suomea edullisempaa. Lidl lienee sekä edullisin ruokakauppa Suomessa, että Maltalla, mutta Maltalla hinnat ovat edullisemmat. Suurimmaksi osaksi valikoima Lidlissä on sama, mutta muutamia poikkeuksia on olemassa. Esimerkiksi kaurahiutaleita ei Maltan Lidlissä ole vielä omalla kohdalle sattunut, eikä ruisleipää myöskään löydy.

Ylemmän luokan ruokakaupat ovat myös edullisempia verrattuna Suomen vastaaviin ruokakauppoihin. Jos Stockmannin Herkulle haetaan korviketta, päädytään varmasti Greens nimiseen ruokakauppaan ostoksille. Tämä moderni marketti sisältää erittäin paljon Stockmannin Herkkua vastaavan kokemuksen, mutta huomattavasti edullisemmilla hinnoilla. Lisäksi Spinola Bayhin (St Julians) hiljattain avattu uusi Park Towers supermarketti palvelee niin ikään laatutietoisempia asiakkaita.

Juomat – alkoholi ja muut virvoitusjuomat

Virvoitusjuomat liikkuvat hyvin pitkälti samoissa hinnoissa, mutta alkoholi Maltalla on huomattavasti edullisempaa. Oluiden suhteen valikoima on kuitenkin melko suppea verrattuna Suomeen, missä pienpanimoiden oluet ovat tällä hetkellä kovassa huudossa. Ja tietenkin sekä viiniä, että muita alkoholijuomia miedoista väkeviin voi ostaa Maltalla suoraan jokaisesta alkoholia myyvästä marketista.

Ravintolat Рulkona syöminen ja juominen

Ulkona syöminen ja juominen on Maltalla miltei puolet Suomen hinnoista. Tuopin hinta vaihtelee toki paikasta riippuen, mutta useimmiten se pyörii 3 euron paikkeilla. Tämän johdosta Malta onkin baareissa usein viihtyvien opiskelijoiden suosiossa. Opiskelijoilla on lisäksi alennuksia tietyissä paikoissa. Prikallisen shotteja tosin tilaa halvalla kovissa juottoloissa ilman mitään alennuksiakin.

Piirun verran tasokkaampi, tai ainakin sivistyneempi, ilta sujuu my√∂s edullisesti. Viinipullon p√∂yt√§√§n tilaa 10 – 20 eurolla eik√§ ruuastakaan joudu itse√§√§n kipe√§ksi maksamaan. P√§√§ruoka ravintolassa maksaa alkaen 10 euroa. T√§m√§kin on tosin joissain paikoissa liikaa, sill√§ ruuan laatu Maltalla vaihtelee ravintoloissa melkoisen paljon ja on joissain paikoissa suoraan sanottuna surkeaa. Kannattaa siis hieman etuk√§teen tutustua tarjontaan. L√§hes jokaisesta Maltan ”kaupungista” kuitenkin l√∂ytyy omat hyv√§t paikkansa.

Tasokkaimmissa paikoissa juomalle tai  cocktailille tulee toki enemmän hintaa, mutta siltikin hinnat pysyvät edullisina verrattuina Suomen hintoihin vastaavissa paikoissa. Hintataso paremmissakin paikoissa pysyy alta 10 euron / juoma. Ruuankin hinta pysyy suhteellisen maltillisena paikkaan katsomatta.

Muutamia suosituksia ravintoloista Maltalla:

 • La Capanna, Marsaxlokk
 • Taproom, Valletta
 • Aaron’s Kitchen, Valletta
 • AKI, Valletta
 • Little Argentina, Sliema
 • Al Solito Posto, Sliema
 • Hammett’s, Sliema
 • Kuya, St Julians

Muutamia suosituksia cocktail paikoista Maltalla:

 • Thirsty Barber, St Julians
 • Tiffany’s, St Julians
 • Taproom, Valletta
 • Gin Bar, Valletta

Liikenne – julkinen liikenne ja taksit

Maltalla liikkuminen on verrattain edullista, joskin v√§lill√§ tosin ep√§miellytt√§v√§√§. T√§m√§ johtuu siit√§, ett√§ julkinen liikenne, kuten muukin liikenne Maltalla, on suhteellisen hidasta. Bussilla liikkuminen on kuitenkin halpaa, etenkin jos bussikortin on ostanut jo etuk√§teen. T√§ll√∂in matkalipulle kertyy hintaa vaivaiset 0,75‚ā¨.

Entäpä taksilla kulkeminen?

Taksilla matkustavan kannattaa vältellä valkoisia takseja viimeiseen asti. Valkoisten taksien hinnat kun vaihtelevat sen mukaan, mitä kuljettaja milloinkin päättää ilmoittaa. Onneksi Maltalla on myös useita muita taksi yrityksiä, joten taksilla kulkemista voi jatkaa. Virolainen vastine Uberille, Taxify, rantautui saarelle jokin aika sitten ja on nopeasti saavuttanut suuren suosion. Applikaatio toimii samalla tavalla kuin Uber, mutta kaikilla kuljettajilla tulee olla voimassa oleva taksilupa.

Lue lisää liikenteestä Maltalla

Mikä on Maltalla on kallista

Vaikka suurimmaksi osaksi Malta on Suomea edullisempi paikka asua, on olemassa asioita, jotka ovat Maltalla suhteessa kalliimpia kuin Suomessa.

Asuminen

Asumiskulut toki riippuvat paljon alueesta, mutta erityisesti viimeisien vuosien aikana vuokrien hinnat Maltalla ovat nousseet melkoista vauhtia, varsinkin keskeisillä alueilla. Koska Malta on otollinen paikka monille online yrityksille suopean verotuksen takia, muuttaa Maltalle jatkuvasti uusia yrityksiä ja sitä mukaa lisää ihmisiä. Lisäksi Malta myy kansalaisuutta, joka on houkutellut erityisesti rikkaita kiinalaisia sijoittamaan asuntoihin. Tämä on myös osittain johtanut siihen, että asuntoja on paljon tyhjillään.

Sliema ja sen ympärillä olevat alueet ovat suosittuja pelialalla työskentelevien parissa ja yksiöt ovat halvimmillaan 750 euroa kuukaudessa ja asunnon taso ei vastaa sitä mitä Suomessa samalla rahalla saa. Toki huomioitavaa on, että Maltalla melkein kaikki vuokra-asunnot ovat kalustettuja toisin kuin Suomessa.

Syrjemmälle muuttava pääse toki halvemmalla, mutta tasaisesti ovat hinnat nousseet keskusalueen ulkopuolellakin. Lisäksi on hyvä muistaa, että Maltalla liikkuminen on melko tuskaisen hidasta Suomeen verrattuna. Näin ollen kauhean kauaksi työpaikasta ei välttämättä kannata muuttaa.

Asunnon etsiminen on myös aikamoinen villi länsi. Kenelläkään välittäjällä ei ole mitään yksinoikeutta mihinkään ja kaikki tuovat asuntoon katselijoita niin nopeasti kuin vain suinkin voivat. Useimmilla peliyhtiöillä on yhteistyötä paikallisten välittäjien kanssa ja näin ollen taksat voivat olla edullisempia. Useimmiten vuokralainen maksaa puolet vuokrasta välittäjällä ja yhden kuukauden takuuvuokran vuokraisännälle.

Lisää vuokrien hinnoista Maltalla (Englannin kielinen artikkeli).

Mobiilidata

Suomessa mobiilidata on erittäin edullista siihen verrattuna, mitä siitä joutuu muualla maailmassa maksamaan. Lisäksi Suomessa mobiilidata on useimmiten vielä rajoittamaton. Maltalla rajoittamattomasta datasta saa vain haaveilla, sillä sitä ei yksinkertaisesti ole saatavilla. Verrattuna kalleimpiin maihin, mobiilidata pysyy kuitenkin vielä joskin siedettävänä. 10GB mobiilidataa maksaa Vodafonella 25 euroa.

Nyt kuin roaming kulut ovat suurimmaksi osaksi Euroopasta poistuneet, voi olla täysin validi idea pitää suomalainen liittymä käytössä vaikka muuttaisikin Maltalle pysyvästi. Maltalaiset toimijat ovat myös huomanneet tämän ja tarjoavat nyt rajattomia määriä puheluita ja viestejä EU-alueella. Data on silti useimmiten rajoitettu mutta dataa voi käyttää EU-alueella ilman lisäkustannuksia.

Elektroniikka

Elektroniikka Maltalla maksaa enemmän kuin Suomessa. Erityisesti Applen tuotteet ovat kalliita verrattuna Suomen hintatasoon. Maltan vastine Verkkokauppa.com:lle lienee Scan Malta, jonka sivuilta voi itse käydä toteamassa hintojen tason. Onneksi Italian Amazon toimittaa tavaraa myös Maltalle ja onkin usein paikallista elektroniikka kauppiasta toimivampi vaihtoehto.

Sähkö ja vesi

Sekä sähkö, että vesi on kallista Maltalla verrattuna Suomeen. Turistina Maltalla vieraileva ei tästä välttämättä suoraan kärsi, mutta pysyvästi Maltalle asumaan muuttava tulee yllättymään ensimmäisen sähkölaskun saatuaan. Ongelma sähkön kanssa on myös se, että expaatit harvoin pääsevät nauttimaan resident rate hinnasta. Tämä olisi tietenkin se oikea taksa maassa pysyvästi asuvalla, mutta harva vuokraisäntä suostuu antamaan tämän hinnan. Useimmissa tapauksissa expaatti maksaa kalliimman, domestic rate -hinnoittelun mukaan.

Viime vuosina tähän on kuitenkin tullut muutoksia kuin Malta on uudistanut lakejaan. Mikäli vuokraisäntä jättää vuokran rekisteröimättä, menettää hän myös vuokranantajan oikeusturvan. Näin ollen suurin osa vuokrasopimuksista on nykyään rekisteröity ja vuokralaiset saavat näin ollen nauttia halvemmasta sähköstä ja vedestä.

Myös vesi on Maltalla kallista verrattuna Suomeen, eikä hanasta suoraan tulevaa vettä ole suositeltavaa juoda. Näin ollen vettä joutuu aina ostamaan erikseen kaupasta. Mikäli haluaa välttyä jatkuvalta veden kantamiselta, kannattaa hankkia filtteri tai tilata vesi toimitettuna suoraan verkosta.