Miten liikkua bussilla Maltalla

Julkinen liikenne Maltalla on suhteellisen hyvä ja paikasta toiseen liikkuminen bussilla on melko kätevää. Useimmiten matkustaminen on tosin hieman ahtaampaa verrattuna Suomeen, sillä erityisesti kesän aikana bussit ovat yleensä hyvin täynnä. Tämä saattaa johtaa välillä mukavaan yllätyksiin kuskin painaessa pysäkin ohi vaikka siellä kuinka viittoisi. Kuljettajat kuin jättävät pysähtymättä bussin ollessa täynnä. Sesongin ulkopuolella kannattaa taas muistaa pysyä poissa julkisesta liikenteestä töihin ja kouluun meno aikana jolloin bussit ovat niin ikää ammuttuna täynnä matkustajia. Harvemmin ajavissa linjoissa olisi myös hyvä huomioida se, että nämä bussit eivät aja mitenkään tarkasti aikataulun mukaan vaan ajassa saattaa olla hajontaa 10 minuuttiakin suuntaan tai toiseen.

Reitit

Bussilla on mahdollista kulkea kulkea kätevästi koko saarella. Suurin osa reiteistä kulkee Maltan pääkaupunkiin Vallettaan ja vastaavasti Vallettasta pääse lähes kaikkialle. Vaikka Malta on pieni saari, on bussilla liikkuminen suhteellisen hidasti ja pidemmillä reitillä matkustamiseen kuluu helposti yli tunti.

Lentokenttä

Lentokentälle on erittäin vaivatonta ja edullista kulkea bussilla. Toki taksi on myös mukava ja helppo vaihtoehto, mutta sen hintakin on 10 kertaa suurempi. Erityisesti yksin matkustava säästää tässä pitkän pennin. Lentokentälle kulkevat bussit:

  • X1
  • X2
  • X3
  • X4

Lentokentälle kulkiessa tulee juuri huomioida aikaisemmin mainittu seikka, että bussit kulkevat harvakseltaan eivätkä välttämättä kovin tarkkaan aikataulussa vaan hajontaa saattaa olla suuntaan jos toiseen joitain minuutteja. Useimmiten linjat kulkevat noin kerran tunnissa.

Katso mitkä linjat kulkevat lentokentälle.

Hinnasto

Kertamaksu on 2,00€ päivällä ja illalla, ”yövuorolla”, 3,00€. Talvella hinta laskee tästä hieman. Tarkat hintatiedot löytyvät Maltan julkisen liikenteen -sivuilta. Turisteille on lisäksi tarjolla erillisiä kortteja joilla on mahdollista matkustaa tietyn ajanjakson aikana rajattomasti.

Bussikortti

Paikallisille ja pidemmän aikaa Maltalla viipyvän kannattaa ostaa paikallinen ”matkakortti”. Sen voi tilata netistä suoraan kotiin, toimitus kestää muutaman päivän, ja kortin hinta on reilu viisi euroa. Tilauksen yhteydessä kortille on myös ladattava rahaa, jos en väärin muista tämä summa oli 20,00€ ensimmäisellä kerralla. Kortilla matkustaminen onkin sitten melko halpaa puuhaa, sillä yksi matka maksaa vaivaiset 0,75€. Netin kautta kortille on myös mahdollista lisätä rahaa, joten kioskia sitä varten ei tarvitse etsiä.

Lomamatkalaiselle löytyy myös vaihtoehto. Ahkerasti bussia viikon matkan aikana käyttävä voi ostaa itselleen matkakortin lähes mistä tahansa kioskista. Kortin voi tilata netistä etukäteen, mutta toimitus maksaa ulkomaille 6,00€.

Lisätietoja

Tarkempia tietoja hinnoista on saatavilla Maltan julkisen liikenteen sivuilla.

Lue lisää