Millainen sää on Maltalla?

Välimerellä sijaitseva saarivaltio Malta nauttii aurinkoisesta säästä lähes ympäri vuoden, jonka johdosta se onkin myös turistien suosiossa suurimman osan ajan vuodesta. Loma-aika kuitenkin painottuu kesälle, touko-syyskuulle. Tänä aikana myös Finnair lentää suoria lentoja Helsingistä Maltalle, San Luqan lentokentälle.

Paras kuukausi Maltan lomalle

Vaikka heinä- ja elokuu ovatkin turistien puolesta vilkkaimmat kuukaudet, eivät ne välttämättä ole mitä parhaimpia ajankohtia matkustaa Maltalle. Jo valmiiksi tiheään asuttu ja kaduiltaan ahdas Malta ruuhkautuu näinä kuukausina melko pahasti. Lisäksi sekä heinä-, että elokuu ovat vuoden kuumimpia kuukausia ja lämpötilat voivat lähennellä jopa 40 astetta.

Syyskuussa lämpimiä kelejä ja aurinkoa riittää vielä yllin kyllin, mutta turistien määrä on jo selkeästi vähentynyt. Lisäksi meri on edelleen lämmin, joten Maltan useista rannoista on mahdollisuus päästä nauttimaan hieman rauhallisemmissa merkeissä. Malta hintataso laskee myös sesongin ulkopuolella ja majoituksen saa hankittua selkeästi high season -aikaa halvemmalla.

Malta kesällä

Kesällä Maltalla on todella kuumaa ja liikkuminen voi joillekin olla jopa tukalaa. Mukavaa tietenkin on, että koska meri on lähellä niin tuuli vilvoittaa aina jonkin verran. Joten mitenkään trooppinen ilmasto ei ole kyseessä missä hikoillaan  koko ajan. Mutta tuuli ei välttämättä aina tosin ole kovin viileä.  Helleaallot ja tuuli etelästä ei ole joka päivänäinen asia, mutta melkeinpä joka kesä niitä tapahtuu.

Kesällä turisteja on myös todella paljon ja hinnat majoituksessa ovat huomattavasti kalliimpia. Ja koska ilma on todella kuuma, niin kannattaa varmistua että hotellihuoneessa tai muussa majoituksessa on joko ilmastointilaite taikka edes jokin ilmanviilennin. Vaikka voisi kuvitella, että tälläinen jokaisesta asunnosta Maltalla löytyy, niin tämä ei pidä paikkaansa. Kaikissa vanhoissa Air BnB asunnoissa ei välttämättä ole mitään kunnollista laitetta. Toki hyvissä hotelleissa ja kalliimmissa Air BnB asunnoissa kaikki on kunnossa.

Malta talvella

Talvella lämpötila saattaa yöllä laskea jopa alle 10 asteen, mutta päivällä pysytään reilusti 10 asteen paremmalla puolella. Kylmin kuukausi Maltalla lienee tammikuu, joskin tuolloinkin keskiarvo on jossain 13 asteen paikkeilla. Helsingissä kesäkuun keskiarvo on ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuussa aavistuksen verran 14 asteen paremmalla puolella. Helmikuun alku jatkaa vielä tammikuun kanssa samaa linjaa, mutta loppukuusta aurinko alkaa taas pikkuhiljaa palata aktiivisemmin taivaalle.

Ilman kosteus

Pelkkiä lämpötiloja tuijottamalla, Malta vaikuttaa otolliselta paikalta talvehtia mihin ajankohtaan tahansa. On kuitenkin hyvä muistaa, että Malta on saari. Näin ollen ilma on erittäin kosteaa eikä home asunnossa ole ennen kuulumatonta. Lisäksi mereltä puhaltaa useimmiten talvella suhteellisen viileä tuuli. Kuitenkaan toppatakkia ei Maltalle tarvitse talvellakaan pakata, sillä Suomen syyskuun pukeutumisella tarkenee enemmän kuin hyvin.

Veden lämpötila

Jo keväällä alkava ja läpi kesän jatkuva lähes taukoamaton auringonpaiste lämmittää meriveden uimiseen sopivaksi. Suomessa uintia pidemmälle syksyyn harrastava voi kuitenkin uida Maltalla kuukaudesta riippumatta, sillä veden lämpötila ei laske alle 10 asteen missään vaiheessa. Talvella vedestä poissa pitää ennemmin voimakas aallokko, kuin veden lämpötila.

Lisäinfoa Malta keskilämpötiloista: http://www.holiday-weather.com/malta/averages/

Lue lisää