Miten tehdä lähtöselvitys netissä

Lähtöselvityksen tekeminen etukäteen netissä säästää aikaa, eikä kentälle tarvitse mennä liian aikaisin odottamaan. Euroopan sisällä matkustavan hitain osuus on turvatarkastuksen läpäiseminen, joka sekin suurimmalla osalla kentistä sujuu tänä päivänä varsin ripeästi. Jotta lähtöselvityksen voi tehdä verkossa ja vastaanottaa lentoliput, tulee sinulla olla varaajan tiedot ja varausnumero.

Koneeseennousukortin tulostaminen

Yksinkertaisin tapa hoitaa lähtöselvitys netissä, on tulostaa koneeseennousukortti (boarding pass) lentoyhtiön sivuilta. Tähän on ollut mahdollisuus jo useita vuosia ja edelleen useat ihmiset hoitavat lähtöselvityksen tällä tavalla. Tänä päivänä tulostimien käyttö on kuitenkin melko vähäistä, eikä tulostinta löydy jokaisen kotoa.

Lähtöselvitys ilman tulostinta

Ulkomailla matkustavalla ja majoittuvalta ei enää usein tänä päivänä vaadita, että koneeseennousukortti eli boarding pass, olisi oltava fyysinen paperilappu. Tämä on tietenkin aina hyvä varmistaa erikseen, mutta ainakin Euroopassa matkustava pärjää ilman fyysistä boarding passia.

Boarding pass tiedoston voi tallentaa älypuhelimeen tai tablettiin, ja näyttää sen virkailijoille omasta laitteesta. Useimmiten koodi on myös helpommin luettavissa laitteelta, kuin paperista, etenkin jos tulostimen laatu on ollut heikko. Useimmat lentoyhtiöt tarjoavat myös mahdollisuuden tallentaa boarding passin suoraan puhelimen applikaation.

iOs laitteet

Applen tuotteilla (iPhone, iPad) applikaatio boarding passia varten on jo valmiiksi asennettuna. Wallet (ent. Passpook) applikaatiossa voi pitää ylhäällä useita lippuja, kuten myös koneeseennousukortteja, mutta myös useat konserttiliput on mahdollista tallentaa Wallet applikaation. Useimmat lentoyhtiöt tarjoavat lähtöselvityksen yhteydessä mahdollisuuden tallentaa Boarding Pass suoraan Wallet applikaatioon.

Android laitteet

Android käyttäjät joutuvat ensin asentamaan applikaation, sillä ainakaan toistaiseksi, Android laitteissa ei ole vastaavaa applikaatiota valmiiksi asennettuna. Varteenotettavia vaihtoehtoja on varmasti tarjolla useita, mutta tällä hetkellä seuraavat kaksi applikaatiota lienevät suosituimmat.

  1. Paspuk
  2. Pass2U Wallet

Kun näytät boarding passin puhelimesta tai tabletista, on hyvä muistaa laittaa näytön kirkkaus lähes täysille, jotta koodi on helpommin luettavissa.

Mobiili Boarding Pass Wallet Applikaatiossa
Mobiili Boarding Passi Wallet Applikaatiossa

Muut vaihtoehdot

Lentoyhtiöstä riippuen, boarding passin lentoa varten voi mahdollisesti myös tehdä muullakin tapaa. Esimerkiksi Norwegian tarjoaa mahdollisuuden tekstiviesti lippuun, joka lähetetään muutama tunti ennen lentoa. Useilla isoilla lentoyhtiöillä on lisäksi omat applikaatiot, joiden kautta pystyt tekemään lähtöselvityksen ja tallentamaan boarding passin itse applikaatioon.

Itsepalveluautomaatit lentokentällä

Mikäli et jostain syystä onnistunut tekemään lähtöselvitystä netissä, ei sinun silti tarvitse mennä lentoyhtiön luukulle jonottamaan. Useimmilta kentiltä löytyvät itsepalveluautomaatit, joissa voit itse tulostaa boarding passin itsellesi. Tulostamista varten tarvitset vain oman koneellisesti luettavan passisi.

Lisää vinkkejä matkustamiseen löydät blogista.

Lue lisää