Millaista on lentää Ryanair lentoyhtiöllä – kokemuksia

Ryanair on irlantilainen halpalentoyhtiö, joka operoi myös Suomesta käsin (Tampere ja Lappeenranta). Olen lentänyt Ryanairilla useaan otteeseen, enimmäkseen tosin Etelä-Euroopassa. Ryanair nimittäin lentää Maltalta moneen kohteeseen erittäin edullisesti.

Etelä-Suomessa asuvan helpoin tie RyanAirin kyytiin on varmasti Viron kautta. Virosta RyanAirillä on myös enemmän kohteita kuin Suomesta ja Tallinnan lentokenttä on myös suhteellisen lähellä Helsingistä Viroon saapuvien laivojen terminaalia. 

Ryanairilla lentäminen? – Ryanair kokemuksia

Verrattuna muihin isompiin lentoyhtiöihin, lentäminen Ryanairilla tuntuu hieman erilaiselta, halvemmalta, huomattavasti halvemmalta. Koneeseen nouseminen tuntuu lähinnä kuin hyppäisi Onnibussin kyytiin. Lippu ja passi tarkistetaan nopeasti ennen koneeseen nousua, jonne useimmiten itse joutuu kävelemään. Tämä tosin tietenkin aina riippuu kentästä, mutta useimmiten koneeseen kävellään itse ulkokautta tai hypätään bussin kyytiin. Nämä kuin ovat useimmiten lentokentillä niitä edullisimpia portteja.

Ryanair – lentokoneiden siisteys

Ryanair lentää erittäin tiukalla aikataululla, eivätkä koneet odota kovinkaan kauaa maassa. Useimmiten koneeseen pääsyä odottava näkee aikaisempien matkustajien ensin poistuvan koneesta, olettaen, että et lennä aamun ensimmäisellä koneella. Tässä voikin jokainen erikseen miettiä, kuinka kauan aikaa miehistöllä on aikaa siistiä kone seuraavaa lentoa varten. Näin ollen erityisesti siisteys päivän viimeisissä koneissa on melko heikko, erityisesti jos aikaisempi matkustaja ei ole ollut sieltä siisteimmästä päästä.

Ryanairilla kaikki ylimääräinen maksaa

Muiden kuin käsimatkatavaroiden tuominen koneeseen on toki jo maksullista lähes kaikilla lentoyhtiöillä, mutta ainakin jotkut asiat ovat ilmaisia. Ryanairilla ne taas eivät ole. Ryanairilla kaikki ylimääräinen maksaa. Ja tämä tarkoittaa ihan kaikkea, mikä vain voidaan luokitella ylimääräiseksi palveluksi. Istuinpaikan valitseminen, ruoka, juoma, lähtöselvitys tiskillä ym. Kaikki. Kannattaa siis olla tarkkana jo lentolippuja varatessa, ettei erehdy ottamaan mitään lisäpalveluita vahingossa mukaan ja muista viimeistään lentopäivänä tehdä lähtöselvitys etukäteen.

Kaikkea ylimääräistä yritetään kuitenkin myydä erittäin aggressiivisesti. Niin ilmassa, kuin maassa. Lähes välittömästi nousun jälkeen lentoemännät ja stuertit aloittavat myymään kaikkea mahdollista. Virvokkeista ja pikkusuolaisista arpalippuihin asti.

Onko Ryanair turvallinen lentoyhtiö?

Mitään suurempia lento-onnettomuuksia Ryanairilla ei ole historiansa aikana tapahtunut, mutta tämä ei välttämättä ole mikään tae tulevasta. Vuonna 2012 Suomen lentäjäliitto varoitti, että lentäminen Ryanairilla ei ole turvallista. Asiasta uutisoi MTV3 – Lue uutinen.

Vuodesta 2012 on kuitenkin jo aikaa, ja ainakin yhtiön omien sanojen mukaan myös turvallisuudelle on tehty parannuksia. Vaikka varsinaisia onnettomuuksia ei ole tapahtunut, Ryanair on tehnyt monta hätälaskua bensan polttoaineen meinattua loppua kesken. Ryanair – Three fuel emergency landings

Miksi lentää Ryanairilla?

Kaiken edellä mainitun perusteella voisi kuvitella, että Ryanairilla ei kannata lentää. Ja kyllä, mikään mieleen jäävä kokemus lento Ryanairilla ei ole, ainakaan positiivinen. Mutta kaikesta huolimatta, Ryanairilla lentäminen muihin lentoyhtiöihin verrattuna on erittäin halpaa. Tämän takia lentäminen Ryanairilla voi ollakkin osalle ainut vaihtoehto. On kuitenkin muistettava, että kaikesta huolimatta Ryanair tekee sen mitä lupaakin. Vie sinut edullisesti ilmassa paikasta A paikkaan B.

Lisää aiheesta: Ryanair caught napping – dokumentti (Youtube)

Lue lisää