Kannattaako Maltalle lähteä töihin?

Koska Malta on EU-maa, ei mikään estä suomalaista lähtemästä töihin Maltalle, tuolle pienelle kiville keskelle Välimerta. Suomessa töitä ei välttämättä ole kovin paljoa ollut tarjolla, ainakaan kaikilla aloilla, jonka johdosta yhä useat suomalaiset ovat päättäneet etsiä töitä rajojen ulkopuolelta.

Suurimpana valttikorttina on tietenkin erikoistaidot web alalla, mutta pelkkä suomen kielen taitokin on yksin riittämään saamaan työpaikan. Toki tehtävät, joissa ainoana edellytyksenä on suomen kielen taito, ei ole tietenkään se kaikista kovapalkkaisin positio. Mikään ei tietenkään estä uralla etenemistä, ja Maltalla / Peliallla tähän on melkoisen hyvät mahdollisuudetkin, sillä varsinkin jos olet jo jonkin aikaa saarella ollut, sinulla on jotain arvoa ja kokemusta mikä helpoittaa seuraavan työpaikan löytämistä.

Kuinka hakea töihin Maltalle?

Ehkäpä se yksinkertaisin vaihtoehto, on lentää itse suoraan Maltan saarelle ja etsiä töitä sieltä. Toki töitä voi tietenkin saada hankittua myös omalta kotisohvalta, Suomesta, mutta useimmiten työnantajat palkkaavat mieluiten henkilön, joka on jo saarelle. Poikkeuksia tietenkin löytyy, riippuen positiosta. Osa yrityksistä on valmis auttamaan kuluissa, ja järjestää jopa majoituksen valmiiksi ensimmäisten viikkojen ajalle. Tämä tietenkin riippuu useimmiten siitä, mikä yritys on kyseeessä, mutta useimmiten tämä on tapana, ainakin peliyhtiöissä. Paikan päällä etuna on myös tietenkin se, että pääset jo haastattelutilanteessa hieman tarkemmin tutustumaan yritykseen verrattuna siihen, että käyt keskustuleja vain Skypen välityksellä.

Jos päädyt kuitenkin yrittämään töitä Suomesta käsin, niin kannattaa käydä lukemassa hieman mitä yrityksistä sanotaan. Kokemuksia saaren yhtiöistä löytyy laidasta laitaan. Palkkataso Maltalla on pelialalla kohtalainen, mutta muilla aloilla melko matala. Facebookista löytyvä ryhmä, suomalaiset Maltalla, on oiva paikka kartoittaa tietoa saaren työpaikoista. Tähän ryhmään kuuluu myös paljon rekrytoijia, jotka tarkkailevat silloin tällöin mitä ryhmässä tapahtuu. Ryhmässä myös ilmoitetaan silloin tällöin suomalaisille avautuvia paikkoja. Riippuen omasta osaamisesta ja suuntautumisesta, kannattaa myös ehdottomasti käydä katsomassa LinkedIn jobs palstalta mitä eri positioita Maltalla on tarjolla. Erityisesti web kehittäjiä ja SEO osaajia haetaan paljon myös pohjoismaistakin asiakaspalvelu ja kirjoitus roolien lisäksi.

Millainen on haastattelutilanne Maltan yrityksissä

Riippuen omasta tilanteestasi, haastattelu toteutetaan normaalisti paikan päällä tai Skypen välityksellä. Riippuen tietenkin siitä, oletko Maltalla vai et. Englannin kieli haastattelutilanteessa, ja Maltalla yleensä, on lähestulkoon välttämätön. Vaikka saarella, ja samassa työpaikassakin, saattaa olla useita suomalaisia, voi esimiehesi olla jostain muualta. Näin ollen kommunikointitaidot Englannin kielellä pitää olla kunnossa. Toki saarella on paljon puhtaasti, tai melkein kokonaan, suomalaisia firmoja, jolloin pääkielenä luonnollisesti on suurimmaksi osaksi Suomi. Maltalaisia löytyy peliyhtiöistäkin, mutta Maltan kielen osaamisesta ei mitään varsinaista hyötyä ole, koska Malta ei ole peliyhtiöiden päämarkkina. Ruotsin kielen taito, sekä muut kielet ovat luonnollisesti plussaa jokaisessa tilanteessa. Verkostoituminen saarellakin on luonnollisesti helpompaa, jos puhuu useampaa kieltä Suomen ja Englannin lisäksi.

Kannattaako Maltalle lähteä töihin?

Vaikka Malta onkin pikkuruinen kivi keskellä Välimerta, on se noussut useiden suomalaisten työnhakijoiden suosioon. Toki myös matkailijoidenkin. Kuten jo edellä mainittiin, Maltalla löytyy myös puhtaasti suomalaisiakin yrityksiä. Asiakaspalvelu ja käännöstyöt ovat varmaan ne, mitkä ensimmäisenä tulevat mieleen, mutta koska peliala on vahvasti keskittynyt nettiin, on näiden kahden tunnetuimman roolin lisäksi paljon useita muitakin paikkoja. Web kehittäjät, graafikot, hakukoneoptimointi osaajat yms.

Malta ei ole halvimpia Euroopan maita, mutta selkeästi Suomea edullisempi paikka elää – Joskin hinnat ovat viime vuosina olleet kovassa nousussa. Erityisesti asuntojen hinnat (vuokrat), ovat nousseet kovaa tahtia viime vuosien aikana.

Ilmasto on melkoisen mukava verrattuna Suomeen, sillä suurimmaksi osaksi vuotta Maltalla on hyvin aurinkoista. Talvikaan ei ole kovin kylmä, mutta riippuen asunnosta, sisällä saattaa olla yhtä kylmä kuin ulkona.

Maltalla on pitkä historia, joten kulttuurin ystäville saari tarjoaa varmasti hyvinkin paljon. Nähtävää löytyy hyvinkin paljon, ottaen huomioon kuinka pieni Malta on pinta-alaltaan.

Millaista on elää Maltalla

Maltalla on pitkä historia, mikä taasen näkyy paikka paikoin ehkäpä hieman negatiivisesti. Näistä ehkäpä se negatiivisin on infrastruktuurin heikko taso verrattuna Suomeen ja muihin pohjoismaihin. Tiet ovat pieniä ja väkeä tuppaa olemaan kaduilla hirveä määrä. Turisteja on erityisesti kesällä paljon, ja he tukkivat katuja, jolloin pelkkä kävelykin on välillä ruuhkaista. Omituisin asia lisänä on, että maltalaiset tuppaavat rakastamaan autoja yli kaiken. Niitä pitää olla vähintään yks, mielummin useampi. Autot tukkivat teitä ja erityisesti aamuisin ruuhkat ovat melkoisia. Tämä osaksi johtuu myös siitä, että mitään erikseen olevia bussikaistoja ei ole ja bussin pysähtyessä, liikenne pysähtyy. Tästä johtuen asuntoa ei välttämättä ole suositeltavaa hankkia kovin kaukaa töistä, ellei halua istua autossa / bussissa suurta osaa päivässä. Vaikka saari on pieni, ja matkat ovat lyhyitä, menee niiden taittamiseen huomattavasti suurempi määrä minuutteja verratuna Suomeen.

Maltan hintataso

Vaikka Maltan hinnat ovat vuosien aikoina nousseet kovasti, on Malta vielä suhteellisen edullinen maa Suomeen verrattuna. Ulkona syöminen on edullista eikä juomistakaan joudu kipeäksi maksamaan. Tuopin tai pintin hinta pyörii useimmiten jossain kolmen euron kieppeillä ja ulkona annoksen saa helposti alta 10 euron. Toki kalliimpiakin paikkoja löytyy, kuten erilaisia cocktail baareja yms.

Kaupoissa hintataso on myös Suomea edullisempi, vaikkakin moni Maltalla asuva suomalainen saattaa toisin väittää. Tämä toki riippuu myös siitä, missä ostoksen tekee. Scotts ja Arkadiassa asioiva saattaa hyvinkin maksaa ostoksista melkein Suomi hintoja, mutta Maltan Lidl alittaa helposti Suomenkin Lidlin hinnat.

Asuminen Maltalla on varmasta se korkein kulu, sillä vuokrat etenkin suosituilla alueilla ovat nousseet kovasti. Koska liikkuminen on melkoisen tukalaa, haluaa moni asua lähellä työpaikkaa. Näin ollen Slieman ja St Julianssin hinnat ovat nousseet ja tuntuvat jatkavan nousua vuosi toisensa jälkeen. Verrattuna Helsingin keskustaan, hinnat ovat kuitenkin jossain määrin järkevissä summissa, mutta toki Maltalla palkkataso on heikompi. Noin 750 eurolla saa yhden makuuhuoneen alueella Sliema – St Julians. Näiden alueiden ulkopuolella vuokra-asuminen on edullisempaa.