Minne matkustaa Italiassa?

Italia on suosittu matkakohde ulkomailla ja Italiasta löytyykin monta mielenkiintoista kohdetta minne matkustaa. Historia, ruoka ja juoma sekä arkkitehtuuri ovat muutamia syitä miksi Italiaan kannattaa tehdä matka. Vaikka arkkitehtuuri onkin viehättävää ovat asunnot välillä melko kylmiä. Tämä kannattaa muistaa kuin pakkaa tavaroita mukaansa.

Yhdelle matkalle yhdistää myös helposti useamman kuin yhden kohteen sillä liikkuminen maan sisällä on melko helppoa. Italiassa pääset liikkumaan helposti sekä junalla, että autolla. Ja toki maassa operoi myös usea halpalentoyhtiökin.

Liikkuminen Italian sisällä

Koska Italiassa suurin osa moottoriteistä on yksityisiä, kannattaa budjettiin laskea myös arvio kuinka paljon rahaa kuluu tietulleihin autonvuokrauksen ja bensan lisäksi. Ajaminen Italiassa maanteillä ja moottoritiellä on suhteellisen leppoisaa, mutta kaupungeissa tilanne onkin täysin päinvastainen. Tiet eivät ole luotuja autoille, silti se tuntuu olevan jokaisen kaupunkilaisen kulkuneuvo numero yksi. Mikäli matkalla on tiedossa paljon kaupunkiajoa, kannattaa miettiä minkä kokoisen auton vuokraa.

Junan ja auton lisäksi Italiassa liikennöi yksi jos toinenkin halpalentoyhtiö. Esimerkiksi Ryan Air (Lue: Millaista on lentää RyanAirilla). Näin ollen on täysin mahdollista, että lentokone voi joissain tilanteissa olla se halvin vaihtoehto. Verrattuna juna-asemiin, kentät harvemmin ovat kuitenkaan keskustan lähellä, joten matkustaminen kentältä kohteeseen vie useimmiten tovin jos toisenkin. Näin ollen nopea, reilusti yli 200km tunnissa kulkeva juna voikin olla se nopeampi vaihtoehto.

Italiassa liikkuminen on kuitenkin kaikesta huolimatta suhteellisen helppoa, joten yhteen lomaan saa helposti pakattua useammin kohteen mukaan. Näin ollen oli kohteena sitten Rooma, Milano tai muu kaupunkiloma, niin kannattaa katsoa missä muualla voisi loman aika pistäytyä. Viikonkin visiitin aika ehtii helposti käymään katsastamassa kaupungin jos toisenkin.

Matkavinkki – Vierailu Cinque Terressä

Cinque Terren nimi tulee alueella sijaitsevasta viidestä kaupungista. Perille pääsee varmasti pienimmällä vaivalla kulkemalla junalla, joka kulkee läpi jokaisen viiden kaupungin. Autolla on mahdollista alueelle myös tulla, ja jokaisesta kaupungista löytyy niin maksullisia, kuin ilmaisiakin paikkoja. Ilmaiset paikat eivät tosin löydy aivan kaupungin lähettyviltä ja alueella lyhyenkin matkojen liikkuminen käy kuntoilusta, sillä nousuja ja laskuja on edessä.

Cinque Terren välittömässä läheisyydessä ei ole lentokenttää, joten lennot kannattaa ottaa sinne, minne ne edullisesti saa. Tämän jälkeen kulkuvälineenä toimii edellä mainittu juna tai auto.

Esimerkkejä miten matkustaa Cinque Terreen:

  • Roomasta kulkee pikajunalla Cinque Terreen alta neljän tunnin, mutta vastaavasti hitaimmalla ja halvimmalla vaihtoehdolla matkan taittamiseen kuluu yli viisi tuntia.
  • Bolognasta ajaa nopeasti autolla Cinque Terreen, matkaan kuluu reilu kaksi tuntia, mutta tietulleihin tuhlaantuu noin 20 euroa suunta. Junalla matka taittuu reilussa kolmessa tunnissa, mutta tulee autoa halvemmaksi.
  • Milanosta pääsee Cinque Terreen junan lisäksi myös bussilla, joka tosin on suhteellisen kallis muoto matkustaa Italiassa.

Cinque Terren vierailun voi näin ollen yhdistää helposti yhteen jos toiseenkin Italian matkaan. Suurien kaupunkien vilskeestä pois pääseminen rauhoittaa mieltä. Tosin Cinque Terrekin on sesonkiaikana erittäin suosittu kohde ja turisteja on kaduilla paljon. Majoitus kannattaa siis varata hyvissä ajoin.

Loman ja kuntoilun yhdistäminen Cinque Terressä

Cinque Terre sopii hyvin matkustajalle, joka haluaa yhdistää lomaan hieman reippailuakin. Alueella on useita eri polkuja, joita pitkin voi kävellä toisiin kaupunkeihin. Kaupungit sijaitsevat suurimmaksi osin laaksossa, vuorien ympäröimänä. Kävelemällä kaupungista huipulle avautuvat näyttävät maisemat kaupungiin.

Näkymä vuoren huipulta Riomaggiren kaupunkiin

Erityisesti kesällä, jolloin lämpötilat saattavat kohota 30 asteen paikkeille on kävely erittäin hikistä puuhaa ja pelkästään jo kaupungissa hieman seikkailu nostaa hien pintaan. Ulkoliikunnasta pitävä tulee kuitenkin varmuudella tykästymään sekä kuntoiluun, että matkan varrella nähtäviin maisemiin.

Kaupunki on rakennettu aika mielenkiintoiseen paikkaan. Osa taloista on rinteessä ja vierailun aikana olikin pakko miettiä miten rakentaminen on suunniteltu ja toteutettu. Suomessa rakentaminen luvanvaraista ja projekteja tulisi valvoa vastaava mestari. Tiedä mikä tilanne on ollut Cinque Terressa kuin näitä taloja on rakennettu.

Cinque Terre rantalomakohteena

Vaikka alueella on mahdollista liikkua ja hikoilla mielin määrin, ei se tietenkään ole pakollista. Liikkuminen junalla kaupungista kaupunkiin maksaa 3-4 euroa ja matka taittuu nopeasti. Näyttävin ranta löytyy suurimmasta kaupungista, Monterossosta. Monterosson ranta on jaettu useampaan osaan, joista suurin osa on maksullisia. Maksullisten ranta-alueiden rinnalle oleva ilmainen, julkinen ranta, näyttääkin jokseenkin säälittävältä.

Mikäli aikaisemmin mainitun kuntoilun on tehnyt edellisenä päivänä, on rannalla lepääminen hyvinkin tarpeen tullut vaihtoehto uuden kävelyn lisäksi.

Monterosson ranta Cinque Terressa

Millainen on Cinque Terren hintataso?

Italian lomakohteista Cinque Terre sijoittuu varmaankin johonkin keskitason yläpuolelle. Koska alue houkuttaa turisteja niin Italiasta, kuin sen ulkopuoleltakin, ovat hinnatkin sen mukaisia. Monterosson rannalla tuoli maksaa noin 10 euroa, drinkkien hinnat ovat viidestä eurosta ylöspäin ja ruokakin on melko kallista. Verrattuna muualle Italiaan, ruuan taso on myös sangen heikko. Mitään tajunnan räjäyttäviä makuelämyksiä on siis turha odottaa. Lisäksi majoitus erityisesti sesongin aikaan on kovin hintavaa. Toki paikkojakin on rajoitetusti, mutta silti.

Pidemmän aikaa Cinque Terressä viipyvä huomaa varmasti paikan vaikutuksen myös lompakossa.